We willen bouwen aan een cultuur van (durven) delen met de focus op groei en genieten. Het herkennen, erkennen en benutten van elkaars kwaliteiten heeft daarin een belangrijke plaats.
Om de kwaliteiten van de kinderen optimaal te erkennen en benutten hebben we een aantal keuze gemaakt in ons aanbod en in de organisatie van ons onderwijs. Hierin is en wordt steeds meer zichtbaar wie wij voor de kinderen willen zijn.
Met het Bloeiwijsmodel krijgen kinderen leerstof en instructie op maat en betekent dit dat ze in de eigen niveaugroep instructie krijgen. Zo organiseren we het onderwijs in een soort circuitmodel, het zogenaamde Bloeiwijsmodel. Ze komen in steeds wisselende instructiegroepen samen. Binnen dit model wordt er een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en het eigenaarschap van de leerlingen. Zo leren ze eigen keuzes te maken, weten ze wat ze moeten doen als ze niet weten wat ze moeten doen, leren ze zelf plannen en elkaar te helpen. Nieuwsgierig geworden?
Lees hier meer.
Wat we de kinderen op welk moment aan onderwijs aanbieden, laten we afhangen van het ontwikkelniveau van ieder afzonderlijk kind. Ieder kind leert op die manier als het er ‘rijp’ voor is of anders gezegd ‘als het eraan toe is’. Het onderwijs sluit dan aan op wat een kind eerder al heeft geleerd.
Hierdoor is het dus niet meer vanzelfsprekend dat alle kinderen in groep 3 in de eerste schoolweek woordjes leren. Het kan namelijk zijn dat een kind hier al eerder aan toe is of juist later. Binnen de organisatie van ons onderwijs hebben we dat mogelijk gemaakt en daar zijn we best trots op. Op die manier ontwikkelt een kind meer inzicht en leert het vol zelfvertrouwen. We willen graag dat ieder kind mag weten en ervaren dat het gewaardeerd en geaccepteerd wordt, zoals het is.
Lees hier meer.
Wist je dat je het meeste leert door nieuwsgierig te zijn? Dan heb je 1001 vragen. En dan komen er ideeën en plannen. Over wat je kunt uitzoeken, onderzoeken, ontdekken, proberen, doen.
Daarom vinden we het belangrijk dat de kinderen lessen krijgen waarin ze bijvoorbeeld alleen of samen problemen oplossen. Of plannen bedenken. Of onderzoekjes doen. Of het avontuur durft aan te gaan. Waarin ze proefjes bedenken om te laten zien dat ze iets nu heel goed begrijpen. Of ideeën laten zien in het schrijven van verhalen of in hoe ze rekenopdrachten oplossen.
Lees hier meer over de methode 4XWijzer
Under construction